Biografie Rob

 

Robert Edmond Keijser (1952-2018) 

6 september 2018, 

Vanmiddag heeft The NOT Band in Zaandam afscheid genomen van onze gewaardeerde drummer Rob Keijser. Hij overleed eind augustus na een lang en slopend ziekbed dat hij met ongekende veerkracht en zijn kenmerkende humor onderging.
In de vele jaren dat Rob bij ons achter de kit zat kon NOT rekenen op zijn altijd strakke en maatvaste spel, de onmisbare basis voor elke band. Hij was een zeer ervaren slagwerker die in tal van andere formaties zijn sporen had verdiend. Dat niet alleen. Rob was degene die The NOT Band het vaakst in staat stelde te spelen. Hij kende de weg, wist de juiste mensen te overtuigen en regelde voor zijn band het gros van de optredens. Tot op het laatst was hij in zijn rolstoel aanwezig bij optredens van NOT met zijn vervanger en opvolger Cor Leemkuil.
Bij zijn afscheid hebben wij, een incompleet NOT, een wens van Rob vervuld: een akoestische vertolking van Till There Was You. Een van de talloze nummers waarvoor hij al die jaren aftikte. Rob, we zijn je veel dank verschuldigd. Niet alleen wij missen je vriendschap, je persoonlijkheid, je optimisme en je spel.

Biografie.

Amsterdammer Rob Keijser heeft als drummer zijn sporen inmiddels aardig verdiend. Hij omschrijft zichzelf als ‘de swingende stuwende kracht van The NOT Band’ en wil graag aangetekend zien dat hij een liefhebber is van beschaafd amusement.
Rob: ‘Als jong broekie kreeg ik een setje drumstokken waarmee flink werd getrommeld op plastic afwasteiltjes. Meetikken met singles van Erroll Garner en The Three Jackson van mijn vader die ik afspeelde op een draagbare platenspeler.’ Toen hij in de zesde klas zat van de lagere school mocht hij op gitaarles – een cadeau vanwege zijn verjaardag. Eens per week fietste hij met het weerbarstige instrument – ‘een Eko met een dikke kast en een kromme nek’ – naar de zaak van Dijkman in de Sarphatistraat.
Hij gaf de brui aan de gitaarlessen, zijn hart ging toch meer uit naar het drummen. Dat deed hij in een eerste bandje dat hij op de LTS met medeleerlingen formeerde: Several People. ‘Ik speelde op mijn eerste echte drumstel van de Sound Shop, toen nog in de Witte de Withstraat, van naar ik meen 125 gulden. Niet helemaal compleet en een beetje een afgetrapt ding, maar alles werkte.’
Met een latere groep, Wednesday, vergrootte Rob zijn actieradius. Met hen speelde hij in het hele land. Achter die naam ging verder niets schuil. ‘Wednesday klonk gewoon lekker soepel. We speelden eigen repertoire, geschreven door Rob Hollemans (bas en zang) en Wil de Boer (piano, gitaar en zang).’
Rob maakte daarna deel uit van de vaste begeleidingsgroep van dameszanggroep The Internationals, die een nummer-1 hit hadden met Young And In Love. Ruimere ervaring deed hij op bij diverse Top-40 groepen en dansorkesten. Hij beval toetsenist René van Kerckhoven aan voor NOT. Zij speelden al eerder lange tijd samen in het trio The Midlers (met bassist Ger Dijkshoorn, een neef van Nico). ‘We vertolkten commerciële covers van hits, met veel succes. We hebben met z’n drieën negen jaar op de fameuze raderboot Kapitein Kok gespeeld.