Biografie Jaap

Jaap Stam begint zijn muzikale ontwikkeling als een zangertje met een helder stemgeluid – tot de baard in de keel een eind maakt aan zijn Oh Mein Papa. Hij is negen jaar als hij na wat lessen zijn opwachting maakt bij het plaatselijke fanfarecorps. In korte broek marcheert hij tussen de oudere heren. De verplichting een uniform te dragen doet hem de fanfare de rug toekeren.
De eerlijkheid gebiedt te melden dat dit vertrek mede te maken had met de aanschaf van een Spaanse gitaar. Aan de hand van Het Eerste Gitaarboek van Ilja Croon krijgt hij zijn eerste lessen – van een pianoleraar.
Opgetreden wordt op regionale amateur avonden, voorloper van Idols, waarbij Jaap menige prijs krijgt uitgereikt. Op zijn repertoire staat onder meer een skifflesong. Het nummer, The Cotton Song, van de The Lighttown Skiffle Group, begint met ‘When I was a little baby’. Moet voor de toehoorders enigszins bijzonder zijn geweest: een jongen van elf die terugblikt. Het laatste nummer is When The Saints Go Marching In. Een stemmenbreker.
Om meerstemmigheid te bereiken wordt het trio The Singin’ Boys opgericht. Wederom menige prijs. Repertoire: The Blue Diamonds. The Comets is Jaaps eerste echte band. Met een drummer en later ook een basgitarist. De eerste versterker is een oude radio, het gitaarelement een kristalmicrofoon, vastgeplakt onder het bovenblad van nog steeds die Spaanse gitaar. Later, na een zomer vol vakantiewerk, een echte Lafayette versterker (met tremolo) en een Eko gitaar, model Trini Lopez.
Akkoorden worden aanvankelijk geleerd van de radio en door het steeds weer terugzetten van de naald op 45-toerenplaatjes. 
Jaap trad ook veel op met The All Art Studio. Repertoire John Mayall, The Cream, Hendrix; een ruig bedoeld power trio met weinig close harmony. Maar wel ieder weekend in een Volkswagenbusje richting Friesland.
Met de opkomst van de soulmuziek wordt de band uitgebreid met een zangeres en een toetsenist. Een formatie met een hoog Delaney & Bonnie gehalte.
Een latere groep met veel optredens is Rainbow. Deze band doet meer met de vocalen: Eagles, Beatles, CCR. In de jaren tachtig en negentig is er de formatie Get Back, met The Silhouettes, een veelgevraagd muziekgezelschap. Een bas drum gitaar-trio met een zanger, een vleugje toetsen en drie (achtergrond-) zangeressen, de echtgenotes. Repertoire: het feest van de herkenning (klassiek geworden popmuziek).
Na Get Back speelt Jaap een aantal jaren gitaar in de Edamse formatie Kaas. Succesvolle optredens en volle zalen in Noord-Holland en Friesland.