Biografie Freddy

Freddy Lusken (Amsterdam, 1946) maakt sinds de zomer van 2015 deel uit van The NOT Band. Hij volgt als toetsenist René van Kerkckhoven op en kreeg zijn vuurdoop op het hoofdpodium van de manifestatie Bussum Cultureel. Hij brengt zijn partijen, zowel instrumentaal als vocaal, vlekkeloos en met verve. Niet heel verwonderlijk, gezien een imposante staat van dienst als professioneel muzikant.

Op jonge leeftijd, hij was net acht, begon hij aan een klassieke piano-opleiding die tien jaar duurde. In zijn tienerjaren lokte de popmuziek. In 1962 richtte hij de groep Johnny and his Silhouettes op, waarin hij sologitaar speelde. Een jaar later won de band de eerste prijs bij het A.S.V.-concours in Krasnapolsky in Amsterdam. A.S.V? Freddy: “Amsterdams Speeltuin Verbond. Elke speeltuin in de stad had een eigen huisband.”

Hij speelde een jaar als organist bij The Hudsons (op een Philicorda), stapte over naar Trix and the Paramounts waar Adriaan de Boer bassist was. De band veranderde van naam: Triks on the Hill (Freddy op Farfisa) en in 1969 Telephone (Hammond). De single Search die met die bezetting werd opgenomen, stond in Israël op nummer 1 van de hitparade. Freddy: “Geen cent voor gekregen en we zijn er ook nooit geweest.” Daarna brak een periode aan met maandcontracten in clubs in Duitsland, met optredens met dans- en showorkest The Flintstones en een verbintenis met het orkest van Cees van Doorne.

Vanaf 1985 tot heden is hij de vaste begeleider van theaterartieste Cocky Kuipers.
Tussen 1984 en 2002 begeleidde hij met de Freddy Lusken Band een stroom van artiesten, van Mini en Maxi, Vera Lynn en Lee Towers tot onder anderen Donna Lynton. In 2002 kreeg Freddy het verzoek toe te treden tot de Maskers van Jan de Hont nadat toetsenist Hans Keijser plotseling was overleden. Met hen stond hij in Carré toen de groep haar veertigjarig jubileum vierde.